Hva blir prisen på et ferdighus?

05 okt 2018  /  Hedalm Anebyhus

Mange faktorer spiller inn, så det er ikke helt enkelt å si.

Når du kjøper noe er du vant til å få konkrete priser du kan forholde deg til. Helt slik det fungerer det ikke når du skal bygge et nytt hus. Dels fordi det er mange faktorer som påvirker prisen og dels fordi elementer som utgjør prisen ikke inngår i selve leveransen fra husprodusenten.

Tomt og grunnforhold

Tomten du skal bygge på ligger normalt utenfor prisen fra produsenten og prisen kan variere fra noen hundre tusen til flere millioner kroner, avhengig av hvor du skal bygge. Det neste som kommer inn i bildet, er tomtens beskaffenhet. Må det gjøres mye arbeid, eksempelvis graving eller sprenging, løper det fort på ganske store kostnader. Her er det viktig å gjøre undersøkelser og inngå en god avtale med entreprenøren som skal gjøre arbeidet.

Endringer og tilvalg på ferdighus

Når du kommer til selve huset, får du prislister på de ulike hustypene husleverandøren tilbyr. Som regel er dette bare et utgangspunkt ettersom de fleste vil gjøre enkelte endringer:

  • Flytte noen vegger eller vinduer.
  • Endring av materialvalg og standard
  • Tilpasning av huset til tomt og omgivelser

Alle slike endringer og tilvalg gjør at prisen forandrer seg. Derfor er det vanskelig å gi en eksakt pris før prosessen har kommet et stykke på vei. Bygger du huset akkurat slik det står i katalogen, er det selvsagt noe mer forutsigbart.

Egeninnsats kan lønne seg

En effektiv måte å redusere kostnadene på, er å legge inn egeninnsats. Du må ikke bygge et nøkkelferdig hus og du trenger heller ikke gå så langt som å overta et råbygg. I stedet kan du ta ut enkelte arbeider og få en reduksjon i prisen på disse tilbake. Typisk arbeid mange kan gjøre selv er:

  • isolering
  • plating av vegger
  • montering av kjøkken
  • gulvlegging
  • rydding og bortkjøring av avfall

Pass for all del på at du ikke gaper over for mye – både med tanke på kompetanse og tid. Ved å gjøre arbeidet som egeninnsats får du nemlig en selvstendig rolle i prosjektet og er ansvarlig for å holde fremdrift overfor andre håndverkere.

 

    Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan sende meg løpende informasjon på e-post.