fbpx
Forside / Aktuelt / Effektive planløsninger – hva skal til?

Effektive planløsninger – hva skal til?

Inspirasjon
26. april 2021

Enten du skal bygge helt nytt hus eller rehabilitere et eksisterende, er det mange ting å ta hensyn til. Og det er fort gjort å bli veldig opptatt av ting som møbler, valg av gulv, farger på veggene eller hvilke fronter som passer perfekt til det nye kjøkkenet. Det er selvsagt viktige valg, men det er også andre ting du bør ha i bakhodet.

Noe av det viktigste er selve planløsningen i boligen – det er nemlig nøkkelen til en velfungerende bolig. Hva som oppfattes som en god planløsning vil selvsagt variere, men det er likevel mulig å peke på noen karakteristikker som vil gjelde for de fleste:

  • Unngå for mange transportsoner
  • Prioriter å skape flyt
  • Legg vekt på oppbevaring
  • Fleksibilitet i fremtiden

Gjør noe med dødsonene og legg vekt på flyten

En god planløsning handler om å få best mulig utnyttelse av kvadratmeterne du har tilgjengelig. Da er det et poeng å unngå for mange transportsoner, slik som korridorer og ganger. Det er selvsagt viktig å kunne bevege seg fra rom til rom, men betyr også dødsoner som ikke kan brukes til noe annet. Andre ting som skaper dødsoner er tradisjonelle åpningsdører. Der du har mulighet kan du for eksempel vurdere skyvedører for bedre utnyttelse av plassen. Dette er vektlagt i alle husmodeller fra Hedalm Anebyhus, og studerer du planløsningene på våre 20 fastprisboliger vil du se at det er et minimum av ganger og korridorer.

Flyt kan være et litt abstrakt begrep, men det handler om at det skal være enkelt og logisk å bevege seg rundt i boligen. For eksempel at kjøkkenet er forholdsvis nært inngangen slik at du ikke trenger å gå langt med handleposene. God flyt avhenger av personlige preferanser. Et godt utgangspunkt for å vurdere hva som er god flyt for deg er å tenke gjennom hvilke bevegelsesmønstre du har i løpet av en vanlig dag. Etter å ha gjort dette kan du lage en planløsning som støtter opp under disse mønstrene.

Noe annet som har betydning for flyt er plassering av, og antall, stikkontakter, tekniske uttak, og lignende. Å måtte dra frem en skjøtekabel for å få lys i lesekroken eller for å lade telefonen ved siden av sofaen kan skape irritasjon. Bygger du nytt hus, eller gjennomfører større oppgraderinger i en gammel bolig, er antallet uttak tatt hånd om i de nyeste normene for elektriske anlegg. Likevel kan det være smart å ta aktiv del i beslutningene om hvor de skal plasseres – og hvorvidt det kan være smart å supplere med noen uttak enkelte steder. Det er alltid mer praktisk, og ofte rimeligere, å gjøre endringer når prosjektet er i gang enn å gjøre det i etterkant.

effektive planløsninger

Tenk på fleksibilitet og oppbevaring

Evnen til langsiktig planlegging kan være ganske krevende. Likevel er det ofte fornuftig, også når du vurderer planløsning i boligen. For å legge til rette for fleksibilitet for fremtiden er det for eksempel ikke lurt å ha for mange små rom. En typisk situasjon mange havner i er at de flytter inn i et nytt hus når barna er små, og behovet for egen plass er forholdsvis begrenset. Skrur du tiden 10 år fremover er bildet ganske sikkert annerledes. Da vil du sette pris på at barnerommene er såpass store at det er mulig å bruke dem på en måte som møter behovene til større barn og ungdommer. Det kommer en dag da barna flytter – da bør dere fremdeles kunne bruke rommene på en god måte. Hos Hedalm Anebyhus har vi flere husmodeller med romslige soverom, og kan blant annet nevne:

En god planløsning tar også høyde for nok oppbevaringsplass. Da slipper du å komme i en situasjon der du ikke har plass til å oppbevare alle tingene som trenger å ryddes bort. Et godt tips er å gå for integrerte løsninger som lages på mål. Det koster litt mer enn produkter på standardmål, men det ser mye bedre ut og du får utnyttet tilgjengelig plass på optimal måte.

Arkitekttegnede hus med praktiske planløsninger

Velger du å bygge hus fra Hedalm Anebyhus, kan du velge mellom hele 20 ulike arkitekttegnede hus som er nøkkelferdige og prisgunstige – de leveres til fastpris. Folk leser stadig nyheter og hører historier om byggeprosjekter som både går langt over tid og budsjett. Dette ønsker Hedalm Anebyhus å gjøre noe med. Vi vil ganske enkelt gi kundene våre forutsigbarhet rundt hva huset vil koste, når det står ferdig, og hvor lang tid det vil ta å bygge det.

Alle våre hus er tegnet av erfarne arkitekter med innsikt i smakfulle detaljer og praktisk familieliv – som selvsagt også gjenspeiles i hvordan planløsningene er lagt opp. Hos oss er fleksibilitet en selvfølge, derfor bistår våre arkitekter og ingeniører gjerne med å skape et hjem skreddersydd for deg og din økonomi.

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.