fbpx
Forside / Aktuelt / Hva er spilehimling?

Hva er spilehimling?

Inspirasjon
16. august 2019

Oppgradert himling med spiler i taket

De aller fleste velger enten gipsplater eller en type panel når de skal kle innvendige himlinger. Disse materialene er de fleste godt kjent med og de er raske og enkle å montere. Det finnes også andre muligheter – og én av dem er det som kalles spilehimling.

Hvis du ikke vet hva en spilehimling er, kan du for eksempel tenke deg et rekkverk med liggende lekter plassert forholdsvis tett. Altså er det litt luft mellom hver lekt. Bruker du litt andre materialer, setter lektene litt tettere og monterer dem i taket har du litt enkelt forklart laget en spilehimling. Denne typen himling er særlig utbredt i offentlige bygg og næringsbygg, men er også å finne i stadig flere privatboliger.

spiler i taket

Et moderne valg for tidløse hjem

Det skyldes sannsynligvis at det både er moderne, stilrent og bidrar til å bryte opp i glatte vegg- og takflater. Det er et valg som skiller seg litt ut fra mengden. Med spiler i taket får du faktisk også en del fleksibilitet med tanke på ønsket sluttresultat. Utseendet kan justeres med følgende valg:

  • Tykkelsen på spilene
  • Avstanden mellom dem
  • Valg av overflatebehandling
  • Valg av tresort

Det mest vanlige er å bruke spiler med tykkelse fra omtrent to centimeter til litt over tre centimeter – med en avstand på ca. 1 centimeter mellom hver spile. Her er det imidlertid fullt mulig å eksperimentere for å finne tykkelse og avstand som passer din smak og ditt behov.

Overflatebehandling er som med det meste av øvrig treverk: Spilene kan både lakkeres, oljes, pigmenteres/tones og males. Som regel er det en fordel å få spilene levert ferdigbehandlet da det blir krevende å komme til med pensel eller liknende når de først henger i taket.

Spilene kan lages av ulike typer tresorter, eksempelvis ask, eik eller furu. Det finnes imidlertid også produsenter som lager spiler i treslag som lønn, bjørk, valnøtt, kirsebær, bøk og poppel. Om du går i byggevarehandelen for å kjøpe spiler på egenhånd, er det viktig å se etter det som kalles for glattkant.

God akustikk og alternativ belysning

Normalt sett bruker man en akustikkduk bak eller over spilehimlinger. Dukens oppgave er å absorbere lyd, redusere romklang og forbedre akustikken i rommet. Dette kan være en fordel i en tid der mange velger bort innredningsdetaljer som tradisjonelt har bidratt til å dempe lyd – for eksempel tykke gardiner og gulvtepper. Duken gir også en ensartet og rolig bakgrunn mellom spilene.

En spilehimling er selvsagt ikke til hinder for å montere lys i taket, enten du vil ha spotter, hengelamper eller andre typer belysning. En stilig mulighet er dessuten å felle inn LED-striper mellom enkelte av spilene for å lage en litt utradisjonell takbelysning. Det er heller ikke noe i veien for å montere ventiler til ventilasjonsanlegg eller andre tekniske installasjoner i en spilehimling.

PS! Husk at det er fullt mulig å bruke akkurat den samme metoden for å lage spilevegger. Her er det kun fantasien som setter grenser!

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.