Vedovn, peis eller noe annet? Slik velger du riktig ildsted

08 jul 2019  /  Hedalm Anebyhus

Vedovn eller peis er noe man kan finne i de fleste hjem. Fyring med ved er en utbredt tradisjon i Norge og de fleste har enten montert et ildsted eller har muligheten til å gjøre det. Nye hus som er godt isolerte og utstyrt med moderne varmeløsninger har gjerne også mulighet for vedfyring. Faktisk er hovedregelen for nye boliger at de skal bygges med skorstein for å ha mulighet til en sekundær varmekilde.

Oppvarmingsbehovet er viktig

Enten du bygger nytt og skal kjøpe et ildsted eller du vil bytte ut det gamle, bør du starte med å gjøre en vurdering av oppvarmings- eller varmebehovet ditt. Det er ikke nødvendigvis en vanskelig oppgave, men krever at du har en viss innsikt i din egen bolig. Det er spesielt viktig å å tenke gjennom:

  • Hvor godt isolert boligen er
  • Hvor stort areal som skal varmes opp

Disse to punktene gir deg nemlig en pekepinn på hvor stort varmebehovet ditt er. Det er vanskelig å gi noen generelle svar på varmebehov, men enkelte legger til grunn følgende for boliger fra ulike tidsperioder:

  • 1960-tallet og eldre: ca. 80 watt per m2
  • 1980- og 1990-tallet: ca. 60 watt per m2
  • 2000 og nyere: ca. 30 watt per m2

To hus av lik størrelse fra samme tidsperiode kan imidlertid ha svært ulike varmebehov pga. forskjeller som følge av etterisolering og modernisering. Derfor er det viktig å gjøre en selvstendig vurdering. For å finne ut hvor stor effekt det er på ulike ovner må du sjekke de tekniske spesifikasjonene. Alle ovner som selges i det norske markedet skal oppgi effekt.

Tenk dessuten gjennom hvorvidt ildstedet skal fungere som hovedoppvarming eller være tilleggsvarme. Det kan ha mye å si for hva du velger – og husk at det sjeldent er lurt å velge for stor ovn. Da risikerer du at det blir alt for varmt når du fyrer for fullt. Faktisk kan det være lurt å velge et ildsted med litt mindre effekt enn varmebehovet tilsier.

Design, utseende og plassering av ildsted

Selvsagt spiller også design og utseende en rolle for valget du tar. Her finnes det noe for enhver smak:

  • Tradisjonelle vedovner, gjerne i støpejern, som gir god og langvarig varme. Vedovner har ofte lite innsyn til bålet på grunn av små dører med små glassfelt. Mange av disse ovnene er forholdsvis kompakte og enklere å plassere.
  • Peisovner med større glassdører for godt innsyn. Særlig de høye typene peisovner har vært populære de siste årene.
  • Peisinnsatser som mures inn og kan lages til et unikt ildsted. De krever imidlertid ofte en del plass.

Husk også på at ting som vekt, avstand til brennbart materiale, størrelse på brannmur, tilkobling til skorstein osv. kan påvirke valget. Enkelte ovner er for eksempel så tunge at de må stå på et fundament. I nyere hus kan det dessuten være nødvendig med en egen kanal for tilførsel av frisk luft til ovnen.

Vi anbefaler at du leser monteringsanvisningene og forhører deg med fagfolk for å være sikker på at du velger en ovn du faktisk kan montere der du vil.

 

 
    Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan sende meg løpende informasjon på e-post.