fbpx
Forside / Aktuelt / Slik velger du riktig oppvarming i hjemmet

Slik velger du riktig oppvarming i hjemmet

Inspirasjon
8. juli 2019

Fyring med ved er en utbredt tradisjon i Norge, og mange hus og boliger har enten montert et ildsted eller muligheten til å gjøre det. Selv om nye hus er godt isolerte og ofte er utstyrt med moderne varmeløsninger, har de gjerne også mulighet for vedfyring. Faktisk er hovedregelen for nye boliger at de skal bygges med skorstein – nettopp for å ha mulighet for en sekundær varmekilde.

Oppvarmingsbehovet er viktig

Enten du bygger nytt og skal kjøpe et ildsted, eller du vil bytte ut det gamle, bør du starte med å gjøre en vurdering av oppvarmings- og varmebehovet ditt. Det er ikke nødvendigvis en vanskelig oppgave, men krever at du har en viss innsikt i din egen bolig. Det er spesielt viktig å å tenke gjennom to ting:

  • Hvor godt isolert er boligen?
  • Hvor stort areal skal varmes opp?

Svar på disse to spørsmålene gir deg nemlig en pekepinn på hvor stort varmebehovet ditt er. Det er vanskelig å gi noen generelle svar på varmebehov, men det finnes enkelte tommelfingerregler for boliger fra ulike tidsperioder:

  • 1960-tallet og eldre: ca. 80 watt per m2
  • 1980- og 1990-tallet: ca. 60 watt per m2
  • 2000 og nyere: ca. 30 watt per m2

Hovedoppvarming eller tilleggsvarme?

To hus av lik størrelse fra samme tidsperiode kan imidlertid ha svært ulike varmebehov grunnet forskjeller i etterisolering og modernisering. Derfor er det viktig å gjøre en selvstendig vurdering. For å finne ut hvor stor effekt det er på ulike ovner må du sjekke tekniske spesifikasjoner. Alle ovner som selges i det norske markedet skal oppgi effekt.

Skal ildstedet fungere som hovedoppvarming, eller være tilleggsvarme? Det kan ha mye å si for hva du velger. Husk at det sjeldent er lurt å velge for stor ovn. Da risikerer du at det blir alt for varmt når du fyrer for fullt. Faktisk kan det være lurt å velge et ildsted med litt mindre effekt enn varmebehovet ditt tilsier.

Design, utseende og plassering av ildsted

Selvsagt spiller også design og utseende en rolle for valget du tar. Her finnes det noe for enhver smak:

  • Tradisjonelle vedovner, gjerne i støpejern, som gir god og langvarig varme. Vedovner har ofte lite innsyn til bålet på grunn av små dører med små glassfelt. Mange av disse ovnene er forholdsvis kompakte og enklere å plassere.
  • Peisovner med større glassdører for godt innsyn. Særlig de høye typene peisovner har vært populære de siste årene.
  • Peisinnsatser som mures inn og kan lages til et unikt ildsted. De krever imidlertid ofte en del plass.

Husk også på at ting som vekt, avstand til brennbart materiale, størrelse på brannmur, tilkobling til skorstein og lignende kan påvirke valget. Enkelte ovner er for eksempel så tunge at de må stå på et fundament. I nyere hus kan det dessuten være nødvendig med en egen kanal for tilførsel av frisk luft til ovnen.

Vi anbefaler at du leser monteringsanvisningene og forhører deg med fagfolk for å være sikker på at du velger en ovn du faktisk kan montere der du vil.

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.