fbpx
Forside / Aktuelt / Riktig belysning i alle rom

Riktig belysning i alle rom

Inspirasjon
13. oktober 2021

Ulike rom har ulike behov for belysning – vi forteller deg hva du bør tenke på

Kjøkkenet skal romme mye aktivitet

Kjøkkenet er et av de mest brukte rommet i boligen og rommer mye forskjellig aktivitet. Både matlaging, spising, arbeid, lekser og sosiale lag foregår ofte på kjøkkenet, og de de færreste vil ha den samme lyssettingen til alle disse aktivitetene.

Til matlaging bør du ha direkte belysning som gir godt lys på kjøkkenbenken. Lyskilden plasseres som regel på undersiden av overskapene, og her finnes både tradisjonelle lysstoffrør og ulike varianter av LED-lys.

Direkte belysning over spisebordet er også smart da det gir deg godt lys når du jobber eller når barna skal gjøre lekser. Lamper som lyser rett ned vil heller ikke blende de som sitter rundt bordet.

Vil du ha downlights i taket, bør du plassere dem ut mot sidene og vinkle dem inn mot veggen. Da får du et indirekte lys som oppfattes behagelig. Ikke vær for ivrig når du skal ha downlights – for mange vil gi et flatt lys uten kontraster.

Du bør også vurdere andre former for taklys enn downlights, slik som plafonder. Generelt bør du tenke over at takbelysningen bør dekke hele gulvflaten, samtidig som de lyser inn i overskapene. Da får du godt arbeidslys til rengjøring og det blir enklere å finne ting i overskapene.

Kos og hygge i stuen

På stuen bør belysningen planlegges med utgangspunkt i hvor møblene skal stå og hvordan du har tenkt å dele inn i soner. Samtidig bør du ikke låse deg for mye, særlig når det gjelder fastmonterte lyskilder som taklamper og downlights – da blir det fort vanskelig å ommøblere. Generelt bør du dessuten prøve å unngå mørke kroker og vegger.

Downlights kan gjerne være et virkemiddel for å få en jevn grunnbelysning, og på samme måte som kjøkkenet bør de plasseres ut mot sidene og vinkles inn mot veggene for å gi indirekte belysning og å lyse opp bilder eller gjenstander. Du kan gjerne supplere downlights med en taklampe.

Andre belysningstips til stuen er å bruke:

  • En vegglampe ved siden av eller bak TV-en. Da får du mindre kontraster og det blir mer behagelig for øynene
  • Hengende lamper til å ramme inn spisestuen og salongen
  • En god leselampe ved siden av godstolen
  • Vegglamper som både lyser opp og ned der du har lav takhøyde. Det gir en følelse av at taket er høyere.

Dame som leser bok på senga

Ro på soverommet

Når du skal velge belysning på soverommet, er det viktig å velge lys som gir deg mulighet til å finne roen. Du kan gjerne ha en taklampe som gir god generell belysning og som kan dimmes, men du bør også supplere med leselamper ved sengen. Både vegglamper, stående lamper på nattbordet og lamper som henger fra taket egner seg. Et tips er å velge en type med tett skjerm slik at lyset blir konsentrert og ikke spres for mye. Da kan den ene ha lyset på for å lese uten å forstyrre den som vil sove.

Vil du ha belysning til garderoben på soverommet, er det best å plassere lyset inne i garderoben. LED-lister er perfekte til denne typen bruk da de gir godt lys og tar lite plass. Et annet alternativ er spotskinner som vinkles mot garderoben slik at du får godt lys når du åpner dørene.

Behov for mye lys på badet

På badet må du kunne lyse opp skikkelig, men også kunne ha et svakt og dempet lysbilde. Alle lyskilder på badet bør derfor ha dimmer slik at du kan justere etter behov.

Baderomsbelysningen bør ellers være forholdsvis hvit. En fargetemperatur på 3000 kelvin er ofte passe da det gir et lys som gjør deg mer opplagt. Med dimmer på lysene kan du typisk justere fra 2700 – 5000 kelvin. Andre tips til belysning på badet er å:

  • Bruke lys ovenfra eller fra sidene ved speilet da det gir et godt funksjonslys. Med lys bak speilet får du dessuten dybde.
  • Ikke bruk for mange spotter i taket da det kan gi et ubehagelig lysbilde
  • Husk at et bad ofte har høyglansede overflater som kan gi refleksjoner. Dette kan både gi positive og negative effekter.

Mor og barn pusser tennene

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.