fbpx
Forside / Aktuelt / Oppvarming av nytt hus – hva bør du tenke på?

Oppvarming av nytt hus – hva bør du tenke på?

Inspirasjon
8. april 2019

Oppvarming av et nytt hus krever mindre energi enn eldre hus.

Men selv om nye hus krever mindre energi må man likevel ha en form for oppvarming. Når du skal bygge et nytt hus er det lurt å være smart ved valg av oppvarming. Dette sørger for en effektiv oppvarming av huset samtidig som du kan spare penger.

En ting det er viktig å tenkte på er at det ikke er tillatt å installere varmeløsninger for fossilt brensel. Deretter at alle småhus må oppføres med skorstein, selv om det ikke stilles krav til at du faktisk installerer et ildsted. Poenget er å ha mulighet til en sekundær kilde til oppvarming.

Det finnes to unntak fra regelen om skorstein:

  • dersom du bygger etter passivhusstandarden.
  • dersom du installerer et vannbårent varmeanlegg

Vannbåren varme er fremtidsrettet oppvarming av hus

Nettopp vannbåren varme har blitt mer og mer utbredt de seneste årene. Det vil altså si at oppvarmingen av huset foregår ved at varmt vann transporteres rundt via vannrør, enten nedstøpt i gulvet eller som går til radiatorer med en vifte (viftekonvektor).

En stor fordele med vannbårne systemer er at de kan brukes med mange ulike oppvarmingskilder, eksempelvis:

  • Væske/vann-varmepumpe som henter energi fra et borehull eller fra sjøen
  • Luft/vann-varmepumpe som henter energi fra uteluften
  • Biokjel som fyres med ved eller pellets
  • Kun elektrisitet

Vannbårne varmesystemer er altså svært energifleksible og er derfor et godt valg for fremtiden. Kombinert med energieffektive oppvarmingskilder er det også et økonomisk godt valg hva angår driftskostnader. Oppvarmingskildene kan også brukes til å varme opp tappevann. Ulempen er at vannbårne anlegg medfører forholdsvis høye installasjonskostnader.

varmekabler - panelovn

De tradisjonelle valgene

De mer tradisjonelle valgene er henholdsvis varmepumpe, elektrisk oppvarming og vedfyring, eller kombinasjoner av disse.

Luft/luft-varmepumpen henter energi fra uteluften og overfører den til boligen i form av varm luft. Slike varmepumper er forholdsvis rimelige i innkjøp og installasjon, samt energieffektive og miljøvennlige. Det er imidlertid ikke gitt at du kan basere oppvarmingen av hele huset på én varmepumpe, særlig om du har en planløsning med mange rom og vegger.

Elektrisk oppvarming har ikke gått av moten.

Her kan du eksempelvis bruke:

  • Varmekabler eller varmefolie for gulvvarme
  • Panelovner der du ikke har gulvvarme eller som supplement til gulvvarmen

Oppvarming av hus som kun baserer seg på elektrisitet gjør deg mer sårbar for utviklingen i strømpriser og nettleie. Hva angår installasjonskostnader vil du imidlertid ofte komme rimeligere ut av det kontra vannbårne systemer. Dessuten er dagens elektriske varmeprodukter mer effektive enn tidligere og mange tilbyr styringssystemer som gjør det enklere å holde kontroll på strømforbruket.

Et alternativ for oppvarming av huset er selvsagt også fyring med ved. Med et moderne ildsted, tørr ved og korrekt fyring får du høy varmeeffekt til en lav pris. Dessuten er veden ofte kortreist og miljøvennlig. Dersom strømmen skulle gå er det dessuten kjekt å ha vedfyring tilgjengelig som sekundær oppvarmingskilde.

Hos Hedalm Anebyhus finner du en rekke forskjellige husmodeller som kan leveres med ulike typer løsninger for å dekke oppvarmingsbehovet ditt. Ta kontakt med oss for en hyggelig prat om hva som passer deg og din familie best.

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.