fbpx
Forside / Aktuelt / Hus med flatt tak gir nye muligheter

Hus med flatt tak gir nye muligheter

Inspirasjon
18. september 2019

Hus med flatt tak har blitt mer og mer populært – men hvorfor?

Et hus med flatt tak gir deg muligheten til å utnytte taket til mer enn å bare skjerme for vær og vind. Det mest opplagte er å bygge en takterrasse der du kan nyte late dager i luftige omgivelser. Det er selvsagt fint i seg selv, men kan også være positivt for utnyttelsesgraden på tomten. Bygger du et mer tradisjonelt hus med balkong eller veranda, vil denne konstruksjonen som regel regnes inn i utnyttelsesgraden. Med en takterrasse slipper du unna den bekymringen, da denne type terrasse ikke utvider husets fotavtrykk.

Med flatt tak kan du dessuten slippe unna både takrenner og nedløp. Det installeres et avløpssystem på taket som tar unna for regn- og smeltevann, og normalt sett vil vannet transporteres til bakken gjennom innvendige nedløp som er skjult i konstruksjonen – men det er ikke uvanlig med synlige nedløp.

Funkisbølgen har “skylden”

Populariteten til hus med flate tak henger også sammen med at funkis-stilen har fått en renessanse. Funkis, eller funksjonalismen, var svært populært fra midten av 1920-taller og frem til rundt 1940. Selv om noen vil hevde at dagens funkishus ikke er “ekte” funksjonalisme, er det åpenbart at mange boliger har latt seg inspirere av form og uttrykk. Funksjonalismen preges av store flater, rette linjer og geometriske former. Og ikke minst: flate tak.

På engelsk blir funksjonalismen gjerne omtalt som modernism eller modern architecture – og hos de fleste boligprodusenter finner du de funkis-inspirerte husene i kategorien moderne hus.

hus med flatt tak - vinkelbilde

Dette må du huske på om du velger flatt tak

Flate tak er ikke helt uten risiko. Utfordringene med flate tak skyldes at denne typen tak ikke får den samme hjelpen fra tyngdekraften som tradisjonelle skråtak. Regn- og smeltevann renner ganske enkelt ikke bort like lett. Det er viktig å huske på at dette ikke nødvendigvis er et problem i seg selv, men at det kan bli det. Om taktekkingen er mangelfullt utført, eller begynner å forvitre på grunn av alder og slitasje, kan man støte på utfordringer rundt lekkasje og fuktskader. Ofte er det også mange skjøter i taktekkingen – med andre ord: mange mulige svake punkter.

Det er derfor det er utrolig viktig å alliere deg med kompetente samarbeidspartnere som bruker solide produkter når du skal bygge hus med flatt tak. Bygger du hus med Hedalm Anebyhus kan du være sikker på at det flate taket ditt blir helt tett og holder i mange år.

Har du allerede hus med flatt tak? Husk på dette:

  • Sjekk at det ikke ligger vanndammer på taket etter regnvær
  • Rens nedløp og sluk jevnlig for å unngå at de går tett
  • Sjekk taket for sprekker og utettheter et par ganger i året

Eventuelle utettheter bør ikke repareres med fugemasse. Ta heller kontakt med en taktekker for å sørge for en varig og holdbar reparasjon.

Vi har en rekke ferdighus i forskjellige stiltyper. Finn din favoritt her.

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.