fbpx
Forside / Aktuelt / Har du skrå eller flat tomt?

Har du skrå eller flat tomt?

Nyheter
25. juni 2020

Valget mellom en flat og skrå tomt er nemlig ikke helt likegyldig med tanke på kostnadene som påløper for klargjøring av tomten og hvilke hus du faktisk kan bygge deg.

Har du en skrånende tomt, har du som regel behov for et hus med inngang fra bakkenivå i begge etasjer. På den måten kan huset følge terrenget på en god måte og det blir ikke behov for å grave bort så mye på tomten for å få plass til et hus beregnet på en flat tomt. Den største ulempen med er at utvalget ikke er så stort blant denne typen hus. Ganske enkelt fordi de fleste tomter er flate og at de fleste ferdighus derfor er tilpasset flate tomter. I utgangspunktet får du med andre ord mest valgfrihet når du bygger på en flat tomt.

Enda viktigere å starte med tomten

Skal du likevel bygge hus på en skrå tomt bør du snu tankesettet litt sammenliknet med hvordan du ellers ville gjort det. Det vil si at du bør ta utgangspunkt i tomten og deretter finne huset som passer. Starter du med å finne det perfekte huset, kan du nemlig fort bli litt skuffet når du finner ut at det ikke er mulig å bygge det på tomten. I alle fall ikke uten å grave enda dypere i lommene for å betale klargjøring av tomten. Et godt tips er dessuten å se an solforholdene så tidlig som mulig. På en del skråtomter kan du risikere at tomten vender bort fra solen, og slikt kan det fort bli hustrige kvelder på terrassen av. Det er en utfordring du ikke så ofte støter på med en flat tomt der du i større grad kan plassere uteplasser og tilpasse huset til hvordan solen faller.

Generelt blir gjerne grunnarbeid på skrå tomter mer kostbart i utgangspunktet. Det skyldes større behov for flytting av masser, flere inngrep i terrenget og større behov for å sette opp støttemurer som skal hindre at jordmasser og liknende raser ut.

Velger du en fastprisbolig fra Hedalm Anebyhus kan du imidlertid være sikker på at selve huset ikke byr på overraskelser rent kostnadsmessig. På fastprisboliger gir vi deg prisen på forhånd, og lover deg at den ikke endres underveis. Valgfriheten er faktisk også godt ivaretatt da vi kan tilpasse hele fem fastprisboliger til skrå tomt:

Spennende muligheter

Selv om skrå tomter har noen ulemper ved seg, finnes det også muligheter du ikke får med en flat tomt. Du kommer for eksempel høyere opp i terrenget og får dermed bedre utsikt. Risikoen for at naboens hus står i veien for utsikten er ganske enkelt mindre på en skrå tomt.

En skrå tomt gir dessuten bedre mulighet til å lage litt annerledes hager og uterom. Mange hagedesignere vil for eksempel si at en god hage består av ulike rom og soner. For mange kan det fremstå litt vanskelig dersom de kun har en flat hageflekk bak huset, men er du nødt til å lage hagen i nivåer er det som regel også mer naturlig og enklere å dele mer opp. Det kan gi spennende uterom der samspillet mellom hus og hage kommer til sin rett.

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.