fbpx
Forside / Aktuelt / Gjesteblogg Nina Holst / Stylizimo

Gjesteblogg Nina Holst / Stylizimo

Inspirasjon
22. november 2017

For noen uker siden delte jeg inspirasjon jeg har samlet på Pinterest som jeg håper en gang kan bli til mitt eget drømmehjem, og det var gøy å se i kommentarfeltet på Instagram at det ikke bare er jeg som har en drøm om dette.

Men jeg var også heldig og fikk en uventet henvendelse fra noen som vet litt mer om det å bygge drømmehjem, nemlig Hedalm Anebyhus.

For de som ikke kjenner til dem så er Hedalm Anebyhus en norsk leverandør av ferdighus innen eneboliger, med og uten utleiedel og prosjektboliger, alle basert på elementproduksjon. Og hvis du er som meg, så sier ikke elementproduksjon deg så mye. Slike ting, og hundrevis av andre ting det er greit å ha kunnskap om når man gjør sitt livs største investering, er grunnen til at Hedalm Anebyhus tok kontakt og til at et samarbeid passet perfekt.

Det er nemlig ikke få ganger jeg hører om personer som setter i gang med å bygge sitt drømmehjem for å raskt oppleve at det ikke er så lett som man først trodde. Problemstillingene kommer på rekke og rad, og etter en lang byggeprosess med gjerne en uhyggelig budsjettsprekk står endelig huset der – men med en aldri så liten bismak. Og slik skal det jo ikke være.

Så hvordan skal man komme igjennom en byggeprosess med et smil om munnen og et resultat man er 100% fornøyd med? Vel, det er det jeg håper å finne svar på nå. Og har du selv spørsmål du lurer på er det bare å dele, så tar jeg på meg oppdraget og finne svar *smil*

 

Møtet med kundekonsulent

Det første Hedalm Anebyhus anbefalte var å ta et møte med en av deres kundekonsulenter. Dette er konsulenter som gjerne har lokalkunnskap der du skal bygge, og verdien av det er stor. For ikke bare får du hjelp til selve huset men også for eksempel hvor det er ledig tomter, og hvordan byggeforskriftene er i den kommunen. Ting det er greit å ha orden på før man setter i gang med andre ord.

Første positive opplevelse med dette møtet var at konsulenten kunne komme til meg. For å tilpasse seg den travle hverdagen vi alle lever i har Hedalm Anebyhus innsett at de må komme dit kunden er. Veldig bra!

Foto: Stylizimo AS / Nina Holst

Hus før tomt – eller tomt før hus?

Så var det over til huset. For det er jo det det hele dreier seg om, ikke sant? Vel, her fikk jeg et viktig kunnskapsløft. For før en kan bestemme seg for hus så må en faktisk vite hva slags tomt en skal sette huset på. Dette fordi tomten og de forskriftene kommunene har der tomten ligger legger begrensninger for hva slags hus som kan bygges der. Spørsmål som må avklare er for eksempel: Er det en skråtomt? Hvor høyt kan man bygge? Er det regler for hva slags type hus man kan sette opp? Dette og andre reguleringsbestemmelser er ting man ikke får gjort mye med, og da står man igjen med huset som man kan endre.

Mitt inntrykk er at det er veldig godt å ha en sparringspartner, og det er nettopp dette en kundekonsulent er, i denne prosessen. Det er så mye nytt å sette seg inn i, og personlig så får jeg vondt i hodet bare på tanken av byråkrati eller reguleringsplaner.

 

Forskjellige byggemetoder og de fordelene og ulempene de har

Som jeg skriver innledningsvis så bygger Hedalm Anebyhus sine hus basert på elementproduksjon, og selv om jeg hadde en anelse hva ferdighus var så hadde jeg ikke veldig peiling hva som menes med elementproduksjon eller hvilke andre byggemetoder som finnes. Så her kommer en oversikt over de meste vanlige metodene:

 

Arkitekttegnet hus:
Dette er den mest fleksible, og som oftest, den dyreste løsningen. Du får huset tegnet slik du ønsker det og en entreprenør bygger det etter dine preferanser. Noen entreprenører kan gjøre dette som en totalentreprise og levere deg et nøkkelferdig hus, men vær klar over at entreprenøren vil sikre seg for overraskelser og mest sannsynlig legge godt på prisen.

Det mange derfor gjør er å ta på seg prosjektstyring hatten selv, finne underleverandører og priser for deretter å administrere hele eller deler av byggeprosessen. Har du sett Grand Designs på TV så ser du at mange der velger denne fremgangsmåten, og jeg har vel ennå til gode og se dette gå smertefritt for seg.

 

Modulhus:
Dette er metoden som er helt i den andre enden av alternativet over. Her bygges hele huset ditt, inklusiv innredning og alt, på fabrikk og fraktes så som moduler til tomten hvor det settes opp. Her vil du med andre ord få minimalt med overraskelser, både i forhold til budsjett og andre bygge utfordringer. Men det går på bekostning av at fleksibiliteten, så hvis du har egne ønsker så kan dette bli vanskelig å få gjennomført med et modulhus.

 

Elementproduksjon:
Elementproduksjon er på en måte hybriden mellom arkitekttegnet hus og modulhus. Med denne metoden bygges huset også på fabrikk, men bare elementene. Dette betyr at du får tryggheten som modulhus gir, sammen med fleksibiliteten til arkitekttegnet hus. Og her fikk jeg en positiv overraskelse. For siden jeg har hatt en del ønsker om hvordan mitt drømmehus skal være så har jeg ekskludert alt som er ferdighus.

Jeg har trodd at slik huset ser ut i brosjyren er slik det må bli, men dette viser seg å ikke være sant.

For selv om det er noen begrensninger så viser det seg at Hedalm Anebyhus har ganske mye fleksibilitet i forhold til de ferdighusene de har i sin katalog. Man kan for eksempel endre på størrelse, form, rominndeling, type og størrelse på vinduer, materialvalg – og man kan heve takhøyden til 2,7 meter. Nok til at jeg får den luftige romfølelsen.

Og som en bonus er elementproduksjon en ganske rask prosess, og en kald vinter legger ikke en stopper for å starte. Som regel er hus fra Hedalm Anebyhus ferdig på mellom 5 til 7 måneder, så sant du har funnet en passende tomt. Ganske ideelt for en utålmodig person som meg selv *smil*.

Lærte du noe nytt? Er du selv i en prosess hvor du står over valg du usikker på? Del med meg så blir vi alle litt klokere!

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.