fbpx
Forside / Aktuelt / Dugg på nye vinduer – et godt tegn

Dugg på nye vinduer – et godt tegn

Inspirasjon
27. januar 2020

Vinduene i en bolig dekker ikke nødvendigvis så store arealer av fasaden, men kan i verste fall stå for veldig mye av boligens varmetap. Derfor jobber vindusprodusentene kontinuerlig med å gjøre vinduer så godt isolerte som mulig. Faktisk står ikke de beste vinduene på markedet i dag tilbake for selve ytterveggen når det gjelder isoleringsevne: De er rett og slett utrolig tette og veldig energieffektive.

Nye vinduer sparer strømkostnader

Dette er selvfølgelig en gledelig utvikling. Det gjør boligene våre mer komfortable og bidrar til at vi kan stramme inn på strømforbruket og spare fyringskostnader. Men hva skjer når man allikevel ser dugg på de nye vinduene? Det er jo sånt som tilhører gamle vinduer i eldre boliger uten god ventilasjon? Det få vet er at denne typen dugg på vinduene egentlig bare er et godt tegn.

For de nye vinduene dugger nemlig på utsiden, ikke på innsiden slik de gamle gjør. Så vi snakker ikke om dugg som varsler om dårlig inneklima, eller som fører til at nederste del av vinduene blir fuktige og ødelagte over tid.

dugg på vindu ferdighus

Hedalm Anebyhus leverer vinduer med 3-lags glass med antidugg-overflate. Her illustrert ved boligmodellen Alpha

Slipper lite varme gjennom

Den eneste ulempen med at det dugger på utsiden av vinduene er egentlig bare at du mister litt utsyn om morgenen. Ellers er det et håndfast bevis på at du har veldig godt isolerte vinduer – godt isolerte vinduer slipper nemlig gjennom svært lite av varmen innendørs. Det fører til at temperaturen på utsiden av glasset blir lav når det er kaldt ute.

Når det da oppstår værsituasjoner med høy utendørs luftfuktighet, er det fort gjort at det dannes kondens. Da får du dugg på utsiden av vinduet. Som regel skjer det ved kaldt, klart og vindstille vær om våren og høsten – eventuelt ved plutselige væromslag. Det tar ikke så lang tid før du har fullt utsyn igjen, selv om det kan ta litt lenger tid på vinduene som står på skyggesiden av huset. Om du vil hindre at dugg oppstår finnes det naturligvis noen muligheter. Litt skygge fra en persienne eller markise over vinduet hjelper for eksempel en del.

Velger du å bygge hus med Hedalm Anebyhus kan du dessuten velge vinduer med 3-lags glass som leveres med såkalt antidugg-overflate. Da vil det ikke dugge uansett hvordan værforholdene er – så kan du bare å lene deg tilbake og nyte både varmen og utsynet i det nye hjemmet ditt.

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.