Dugg på nye vinduer er bare bra

27 jan 2020  /  Hedalm Anebyhus

Vinduene i en bolig dekker ikke nødvendigvis så store arealer av fasaden, men kan stå for veldig mye av boligens varmetap. Derfor jobber vindusprodusentene stadig med å gjøre vinduene så godt isolerte som mulig. Faktisk står ikke de beste vinduene på markedet i dag tilbake for selve ytterveggen når det gjelder isoleringsevne. De er rett og slett utrolig tette og veldig energigjerrige.

Det er selvfølgelig en gledelig utvikling da det gjør boligene våre mer komfortable og bidrar til at vi kan kneppe inn på strømforbruket og spare oss for fyringskostnader. Likevel kommer vi ikke unna at en og annen huseier har blitt overrasket når de har stått opp om morgenen, gnidd søvnen ut av øynene og sett dugg på de nye vinduene. Det er jo sånt som tilhører gamle vinduer i eldre boliger uten god ventilasjon. Men denne typen dugg på vinduene er egentlig bare bra.

For de nye vinduene dugger nemlig på utsiden, ikke på innsiden slik de gamle gjør. Så vi snakker ikke om dugg som varsler om dårlig inneklima eller som fører til at nederste del av vinduene blir fuktige og ødelagte over tid.

dugg på vindu ferdighus

Kjøper du hus fra Hedalm Anebyhus kan du velge vinduer med 3-lags glass som leveres med såkalt antidugg-overflate. Her illustrert ved boligmodellen Alpha

Slipper lite varme gjennom

Den eneste ulempen med at det dugger på utsiden av vinduene er egentlig bare at du mister litt utsyn om morgenen. Ellers er et håndfast bevis på at du har veldig godt isolerte vinduer. Godt isolerte vinduer slipper nemlig gjennom svært lite av innendørsvarmen. Det fører til at temperaturen på utsiden av glasset blir lav når det er kaldt ute.

Når det så oppstår værsituasjoner med høy utendørs luftfuktighet, er det fort gjort at det dannes kondens. Da får du dugg på utsiden av vinduet. Som regel skjer det ved kaldt, klart og vindstille vær om våren og høsten – eventuelt ved plutselige væromslag.

Heldigvis forsvinner jo dugg for solen, akkurat som duggen på bladene og i gresset om sommeren. Så det tar ikke så lang tid før du har fullt utsyn igjen, selv om det kan ta litt lenger tid på vinduene som står på skyggesiden av huset. Vil du hindre at duggen oppstår finnes det noen muligheter. Litt skygge fra en persienne eller markise over vinduet hjelper for eksempel veldig.

Velger du å bygge hus med Hedalm Anebyhus kan du dessuten velge vinduer med 3-lags glass som leveres med såkalt antidugg-overflate. Da vil det ikke dugge uansett hvordan værforholdene er – så kan du bare å lene deg tilbake og nyte både varmen og utsynet i det nye huset ditt.

 
    Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan sende meg løpende informasjon på e-post.