fbpx
Forside / Aktuelt / Asfalt, grus eller belegningsstein til oppkjørselen?

Asfalt, grus eller belegningsstein til oppkjørselen?

Inspirasjon
11. februar 2019

Enten du bygger et nytt hus, eller rehabiliterer et eksisterende hus, er det ikke bare selve boligen som krever oppmerksomhet. Utearealene må også med i betraktningen, og et av valgene du må ta er hva du skal gjøre med innkjørselen. Her er det grovt sett tre løsninger du kan velge mellom – vi tar deg gjennom alternativene nedenfor.

Asfalt har lang levetid

Asfalt har blitt et mer og mer populært valg for de som skal belegge innkjørselen. Det ser bra ut, og vedlikeholdsarbeidet er ganske begrenset når jobben først er gjort. I de fleste tilfeller holder det å feie og spyle fra tid til annen.

Selve asfalten må legges av profesjonelle, men du kan gjerne gjøre forberedelsene selv. Med asfalt bør du være oppmerksom på at gjenstander som sykkelstøtter, bordben, biljekker og lignende kan lage hull og merker når asfalten er varm og den mykes litt opp. Asfalt har en antatt levetid på 15-20 år.

Grus og singel er et klassisk valg

Singel eller grus er et klassisk valg. Det er forholdsvis rimelig sammenliknet med både asfalt og belegningsstein, og de aller fleste kan gjøre jobben selv med helt vanlig utstyr som trillebår og spade.

Den mest vanlige typen grus/singel til gårdsplasser og oppkjørsler er såkalt 8/11. Det betyr at minste steinstørrelse er 8 mm stor, mens største steinstørrelse er 11 mm stor. Den pakker seg passelig bra, drenerer godt og setter seg ikke skoene.

Når du legger singel eller grus bør du legge en kraftig, lystett og UV-bestandig fiberduk i bunnen. Slik unngår du at ugress vokser opp midt i innkjørselen.

Belegningsstein gir et unikt inntrykk

Belegningsstein gir en ryddig og flott innkjørsel. Korrekt lagt vil den vare i mange tiår uten at du trenger å gjøre spesielt mye vedlikehold. Du kan også variere mønsteret og skape et helt eget uttrykk, for eksempel ved å lage sirkler på utvalgte plasser. Dessuten finnes det en rekke ulike typer stein som gir gode muligheter til å finne noe som passer til akkurat din bolig.

Hva med en kombinasjon?

Husk også på at det ikke er noe i veien for å kombinere de ulike materialene. Eksempelvis kan du bruke asfalt som hovedmateriale og belegningsstein som kantavslutning, før du går over til en gangsti med grus/singel. Kanskje du kan legge asfalt med felter av belegningsstein innimellom? Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser – spør oss gjerne om råd.

Interessert i våre hus?

Last ned vår huskatalog, og finn ditt fremtidige hjem.

Huskatalog

Relaterte artikler

Kontaktopplysninger

Har du tomt?

Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan svare på min henvendelse.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.