Krav & regler til hus med utleiedel

22 mar 2019  /  Hedalm Anebyhus

Mange velger å leie ut en del av boligen sin. Og for noen er det en nødvendig inntekt i husholdningen. Det er også populært å kjøpe hus som allerede har en egen utleiedel. Skal man bygge hus med utleiedel, eller leie ut en del av boligen er det noen regler og krav man bør sette seg inn i før man begynner.

Bilde av et par

Det finnes flere måter å leie ut en del av boligen på, helt fra å leie ut et enkeltrom til å leie ut en selvstendig boenhet. Uansett hva du gjør er det imidlertid viktig at rommene du leier ut er godkjent for varig opphold. Noen av kravene er:

  • Vinduer som sikrer tilstrekkelig lysforhold og utsyn
  • Rømningsveier og brannsikring
  • Innemiljø
  • Lagringsplass
  • Takhøyde

Rom som ikke er godkjent for varig opphold kan ikke lovlig brukes som oppholdsrom – uavhengig av om du leier ut eller ikke. Derfor må du i mange tilfeller søke kommunen om bruksendring, typisk hvis du vil lage oppholdsrom i kjelleren eller på loftet. For å få bruksendring må rommene i utgangspunktet tilfredsstille krav i gjeldende teknisk forskrift. Det krever i mange tilfeller ganske omfattende rehabilitering eller ombygging.

Hus med selvstendig utleiedel?

Med bruksendring i orden er det ingenting i veien for å leie ut arealet – eller bruke dem selv for den saks skyld. Likevel er det ikke gitt at du nå har etablert det som kalles for en selvstendig boenhet. Skal utleiedelen kvalifiseres som selvstendig er det enda noen krav som må tilfredsstilles:

  • Den må ha alle hovedfunksjoner for en bolig, det vil si kjøkken, bad, toalett, stue og soveplass
  • Må være fysisk adskilt fra det øvrige boarealet i huset, uten interne forbindelser mellom delen av boligen du selv bor i og utleiedelen
  • Det må være mulig å komme til utleiedelen uten å gå gjennom andre boenheter. Altså må utleiedelen ha egen inngang.

I tillegg vil det som regel være krav til parkeringsplasser og utvendige oppholdsområder.

Det er ikke nødvendigvis store forskjellene mellom en utleiedel som er selvstendig og en som ikke er det. Så sant den tilfredsstiller krav til rom for varig opphold og har alle hovedfunksjonene. En selvstendig boenhet kan imidlertid få høyere verdi og leies ut for mer. Det gjør det også lettere å seksjonere ut og selge i fremtiden.

Samtidig ligger det en trygghet i å vite at det ikke er interne forbindelser eller at leieboeren må gjennom din del av boligen for å komme til utleiedelen.

Hos Hedalm Anebyhus kan du kjøpe nye hus med utleiedel. Vi har tre ferdighus som leveres med mulighet for utleie, Alpha, Sverreboss og Utsikten med underetasje.

Les litt mer om bygging av hus med utleieleilighet her.

 

    Ved å sende inn skjemaet godtar jeg at Hedalm Anebyhus lagrer mine personopplysninger, slik at de kan sende meg løpende informasjon på e-post.